Denetim ve Güvence Hizmetleri
*Bağımsız Denetim Hizmetleri
**Denetime bakışımız
OTTO bağımsız denetim olarak amacımız, iş etiği kurallarına riayet ederek büyük ölçekli işletmelerin yanı sıra orta ve küçük ölçekli gelişmekte olan dinamik işletmelerin finansal tablolarının, tam, güvenilir, sağlıklı, sürdürülebilir olduğu yönünde kaliteli denetim hizmeti sağlamaktır.
Rakipsiz tecrübemiz ve geniş bir alana yayılmış sektör bilgimiz ile bağımsız denetim alanında öncü bir pozisyona sahibiz.
Türk Ticaret Kanunu’nda ve Kamu Gözetimi Muhasebe ve denetim standartları kurumunca yayımlanan muhasebe ve denetim standartlarında yapılan değişiklikler, şirketlerin finansal tablolarını doğrudan etkilemektedir. Bu aynı zamanda şirket yönetimlerinin de aynı oranda etkilenmesi demektir.
Muhasebede yüzyıllardır değişen çok şey olmasına karşın, ilkeler aynı kalmıştır. Güvenilirlik ve gerçeğe uygunluk finansal tablolarında sunumunda büyük önem arz etmektedir.
Denetim, işletmelerin finansal ve finansal olmayan mali verilerinin, muhasebe standartlarına uygunluğunun, doğruluğunun ve gerçeği yansıttığının bağımsız denetçi tarafından bağımsız denetim standartlarının kendisine çizdiği kroki üzerinden değerlendirmesini ve makul bir sonuca ulaşmasını sağlamaktadır. Denetim, yatırımcıların ve dahi kredi verenlerin şüphelerine ışık tutacak kurumsal raporlamayı da kapsamak zorundadır.
OTTO bağımsız denetim olarak, sektörel bazda uzmanlar ile iş birliği içinde çalışarak gerek ulusal gerekse uluslararası muhasebe ve raporlama standartlarına uygun olarak raporlama yapılması için mesleki uzmanlığımızı sunmaktayız. Yerel mevzuata uygun özel amaçlı bağımsız denetim hizmetleri sunmaktayız. Bununla birlikte uzmanlık gerektiren hallerde görüş sunabilir ve makul güvence içeren hususlarda sizlere yardımcı olabiliriz. Finansal tabloların denetiminin yanı sıra hile denetimi, siber denetim, risk ve süreç denetim hizmetleri sunarak şirket yönetimlerinin bilgiye dayalı kararlar almasına yardımcı olabiliriz.
Verdiğimiz denetim ve güvence hizmetleriyle iş hayatında ve toplumda değer ve güven oluşturuyoruz.
Danışmanlık Hizmetleri
*Şirket Birleşme ve Satın Alma İşlemleri
*Yönetim Danışmanlığı
-Yönetimin mevcut raporlarının anlaşılması ve ihtiyaçları belirlenerek yönetim raporlarının altyapı, içerik, detay seviyesinin tasarımı ve uygulanması
-Operasyonel KPI’lar ve finansal KPI’lar arasındaki etkileşimin/bağıntının kurularak yönetim raporlamasının geliştirilmesi
-Bütçelenen/gerçekleştirilen karşılaştırmaları
-Ürün/hizmet bazında karlılık analizi, nakit akış yönetimi gibi özelleştirilmiş yönetim raporlamalarının tasarımı
-Senaryo analizlerinin kurgulanması (kur hassasiyeti, fiyat hassasiyeti, nakit akış senaryoları vb.)
-Veri altyapısı ve sistemlerin uygunluğunun incelenmesi
-Grup şirketi yapısına uygun olarak konsolide raporlama ile uyumlu yönetim raporu altyapısı ve şablonlarının tasarlanması
-Yönetim Raporlaması Uygulama Rehberi'nin oluşturulması
-Yönetim raporunun görsel tasarımı ve dashboard yapısının oluşturulması
Dijitalleşen dünyada yeni yazılımlara entegre olmak şirketler için her geçen gün daha fazla öneme sahip olmaktadır.
*Suistimal, Uyum ve Kriz Yönetimi Danışmanlığı
Dünya değişiyor, devletlerin, şirketlerin yönetim ve ekonomi politikaları değişiyor, üstelik gelişerek değişiyor. Yöneticiler, çalışanlar, karar vericiler ve dahi finans kuruluşları sayısal dönüşüme öncelik vermeye başladılar. Kimse denenmiş olanı denemek istemiyor.
Hilenin önlenememesi, faaliyetlerin ve çalışanların verimliliğinin ölçülememesi, sektörel rekabette geride kalınması ve ucuz krediye ulaşmadaki zorluklar işletmeleri yeni arayışlara yönlendirmiş sonucunda da endüstri 4.0 ile başlayan ve yapay zekayla devam eden bir sayısal dönüşüm sürecine girilmiştir.
Bu süreçte şirketlerin bilgiye dayalı kararlar almalarını önemsiyoruz.
Risk Yönetimi Hizmetleri
** İç Denetim ve İç Kontrol Hizmetleri
İç denetim bir işletme için hayati öneme sahiptir. Öte yandan iç denetim sağlıklı bir iç kontrol ortamına sahip olması da finansal tablolar üzerinde riskin erken saptanmasına katkı sağlamaktadır.
İç kontrol gücü yüksek bir işletmenin bağımsız denetim maliyeti iç kontrol riski düşük olan işletmelere kıyasla daha makul seviyede seyretmektedir.
Muhasebe Sistemlerinin Kurulması ve Vergi Danışmanlığı Hizmetleri
Hızla değişen ve şeffaflığın giderek önem kazandığı günümüzde muhasebe ve vergi, katma değer yaratan stratejik bir alan olarak görülüyor. İçinde bulunduğumuz küresel ve yerel gerekliliklerden yola çıkarak, muhasebe ve vergi fonksiyonları da teknoloji odaklı, köklü bir değişim ve dönüşüm içerisindeler.
Amacımız uzman ekibimiz ve çözüm odaklı geniş bakış açımızla yerel ve küresel gelişmeleri, yasal çevreyi, şirket hedef ve ihtiyaçlarını değerlendirerek ve şirketlerle ortak çalışarak muhasebe, beyanname ve bordro alanlarında katma değerli danışmanlık hizmetleri sunmak.
Finansal Raporlama ve Muhasebe Danışmanlığı Hizmetleri
OTTO bağımsız denetim, Finansal Raporlama ve Muhasebe Danışmanlığı hizmetleri şirketlere finansal raporlama ve muhasebe alanında ihtiyaç duydukları teknik konularda geniş tecrübe ve uzmanlığa sahip ekibi ile danışmanlık vermektedir.
Finansal Raporlama sürecinde size aşağıdaki detaylandırılmış konularda yardımcı olabiliriz:
-UFRS/TFRS’ye veya Şirketin kullandığı raporlama standardına göre finansal tabloların derlemesi
-UFRS/TFRS düzeltme kayıtlarının finansal tablolara etkilerinin analiz edilmesi
-Şirketin önemli işlemlerinin (türev ensturamanlar, özellikli sözleşmeler gibi) finansal raporlama ve muhasebesel etkilerinin incelenmesi
-Ortak Hesap Planı oluşturulması
-Muhasebe Uygulama El Kitabı oluşturulması
-Genel ve şirkete özel UFRS/ TFRS teorik ve uygulamalı eğitimler düzenlenmesi
-Aile şirketleri ve KOBİ’ler için TMS/TFRS uyum hizmetleri verilmesi
-UFRS 15/TFRS 15 “Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat” standardı uyarınca satış sözleşmelerinin değerlendirilmesi
-Şirket dijital dönüşümlerinde finansal ve muhasebe süreçlerinin değerlendirilmesi ve etki analizlerinin çıkarılması
UFRS / TFRS
Uluslararası Muhasebe Standartları (UFRS)’ nin ortaya çıkmasına ve tüm dünya tarafından birliktelik içinde uygulanmaya başlanmasına, küreselleşme, finansal piyasaların gelişmesi, çok uluslu şirketlerin ortaya çıkması ve sermaye piyasalarının gelişmesi sonucu doğru, güvenilir ve karşılaştırılabilir finansal tabloların hazırlanması ihtiyacı sebep olmuştur.
Uluslararası Muhasebe Standartlarına Neden İhtiyaç Duyuldu?
Bu standartları Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu oluşturmaktadır. Ülkemizde ise bu görev bir üst kurul olarak 2011 yılında kurulan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’na aittir.
Muhasebe Standartları’nın Amacını Birkaç Madde ile Şöyle Açıklayabiliriz:
• Uygulamadaki farklılıkları ortadan kaldırmak,
• Mali tabloların açık, uygun, anlaşılabilir, tarafsız ve karşılaştırılabilir olması sağlamak,
• Tüm bağlı şirketlerinden gelen finansal raporlar, aynı temel üzerinde hazırlandıkları takdirde bir anlam ifade eder ve konsolidasyonu mümkün olur.
• Uluslararası işletmelerin sayısı giderek artmaktadır. Birçok ülkede faaliyet gösteren uluslararası işletmeler, birbirinden çok farklı düzenlemeler ve muhasebe uygulamalarıyla karşı karşıya kalmışlardır. Farklı düzenlemeler, uluslararası işletmelere yatırım yapacak olanları da etkilemektedir. Yatırımcılar, farklı düzenlemeler nedeniyle, bu işlemleri sağlıklı bir şekilde değerlemekte zorluk çekmekteydiler.
Bilanço usulüne göre defter tutan teşebbüs ve işletmelerin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını geçerli finansal raporlama çerçeveleri olan BOBİ FRS (Büyük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı) ve TFRS (Türkiye Finansal Raporlama Standardı)’ye göre hazırlamaları gerekmektedir. Bahsedilen finansal raporlama çerçeveleri Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamındaki işletme ve kuruluşlar hariç finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS), Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini (MSUGT) ve ilgili diğer mevzuata göre hazırlayan işletmeler tarafından kullanılabilmektedir. Kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar zorunlu olarak BOBİ FRS veya TFRS uygulamaktadırlar.
Bağımsız Denetim, geçerli finansal raporlama standartlarına göre sunulması gereken finansal bilgilerin TDS (Türkiye Denetim Standartları) hükümleri uyarınca denetlenerek gerçeğe ve ihtiyaca uygun, anlaşılabilir, doğrulanabilir, karşılaştırılabilir olma niteliklerinin artırılmasını, işletmeler tarafından kullanılan hesaplarda ve muhasebeleştirme esaslarında uygulamada oluşan hata, yanlışlık ve hilenin tespit edilerek üçüncü kişilerin finansal tablolara bakarak karar vermelerini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Yatırım yapmak isteyenler ve kredi vermek isteyen finans kuruluşları şirketlerin karlılığına, nakit yaratabilme kabiliyetlerine bağımsız denetim raporlarına bakarak karar vermektedirler. Bağımsız denetim raporlarının muhatabı şirkeler olmasına rağmen kullanıcıları; “yatırımcılar, kredi kuruluşları, devlet ve gerektiğinde çalışanlardır.”
Features
Check our Features